Поєднання пива та їжі - це ціле мистецтво. Існує кілька основних формул, від яких можна відштовхуватися.


Підкреслення

Мета – підкреслити єдиний домінуючий смак пива і страви, де взаємодія смакових ознак більш невизначена і класична.

Це можна виразити формулою «1 + 1 = 2»:

  • Поєднання цитрусового лагера з севіче (закуска з сирої риби, маринованої в лимоні).
  • Поєднання бельгійського пшеничного пива з кислуватою тайської їжею.
  • Поєднання вишневого пива з фруктовим салатом.
  • До вітчизняних класичних лагерів добре підійдуть крекери з ікрою або сиров’ялена шинка (хамон, прошутто) з невеликим терміном витримки.

 

 


Об'єднання

Мета – яскравіше позначити схожі смакові ознаки пива і страви, щоб з'єднати їх. З'являються додаткові смаки, які повторюють аромат і створюють краще співвідношення складності і гармонії.

Це можна виразити формулою «1 + 1 = 3»:

  • Поєднання світлого елю зі смаженим м'ясом в коричневому соусі.
  • Поєднання вишневого пива з гірким шоколадом.
  • Поєднання міцного пікантного «абатського» пива з червоним м'ясом.

 

 


Протиставлення

Мета – збалансувати домінуючий смак страви, протиставивши йому абсолютно інший смак, аромат або консистенцію пива. Кращий ефект досягається при протиставленні фізичних ознак (наприклад, температура і рівень газу в пиві) і смаку (наприклад, гірко-солодкі або кисло-солодкі нотки), і в той же час підкреслюючи і підсилюючи аромат.

Це можна виразити формулою «1 + 1 = 4»:

  • Поєднання вишневого пива зі свіжим козячим сиром.
  • Поєднання європейських гірких лагерів з твердим солоним сиром.
  • Поєднання холодного лагера чи пряного пшеничного пива з пікантним супом халапеньо (сирний суп з чилі).
  • Поєднання підбадьорливого лагера з суші або сашимі.