Дегустація різних видів пива допоможе дізнатися про сорта пива, відрізнити окремі інгредієнти у складі напою і навіть вирішити, яке пиво замовити наступного разу.

Якщо дегустація включає в себе кілька сортів, починати слід з самого легкого і світлого, переходячи до найтемнішого за кольором і міцного за вмістом алкоголю.
Під час дегустації зверніть увагу на три складові:


Аромат
Після візуальної оцінки пива понюхайте його. Запах пива складається з ароматичних нот. До 60% аромату лагера утворюється під час бродіння, а решту 40% забезпечує сировина (ячмінний солод, хміль). Такі компоненти елю, як карамельний або підсмажений солод, відіграють більш помітну роль у створенні аромату пива. Запах пива також називають «букетом».

Консистенція і міцність 
Залежно від сорту, виду солоду і хмелю, пиво може мати різну консистенцію і міцність - починаючи з відносно сухих світлих лагерів до приємно солодких сортів елю, в яких рівень вмісту алкоголю додає теплих ноток. Бульбашки в пиві додають відчуття жвавості і бадьорості.

Смак 
Зробіть ковток і потримайте пиво в роті, щоб його смак дійшов до всіх рецепторів. Тепер визначте, що ви відчуваєте. За допомогою смакових рецепторів на язиці можна розпізнати смаки (пиво може мати гіркий, солодкий або кислий смак).