Пиво – натуральний продукт бродіння. Основні компоненти пива – це вода, солод, хміль і дріжджі. На додаток до ячмінного солоду пивовари можуть використовувати інші продукти для отримання більш легкого, чистого і м'якого смаку.


Вода – основа пива. Вона складає до 90% кінцевого продукту. Вміст мінеральних речовин сильно впливає на зовнішній вигляд, смак і аромат пива. Вода, яка використовується при виробництві пива, проходить детальну обробку – піддається фільтрації і пом'якшенню. На сучасних пивоварнях лабораторії щодня беруть проби води для проведення мікробіологічних та фізико-хімічних аналізів на всіх етапах виробництва – від видобутку зі свердловини до цеху пивоваріння.
 
Солод – душа пива. Це зерна злаків, переважно пивоварного ячменю. Вони замочуються у воді і витримуються при сприятливій для проростання температурі. У певний момент пророщування призупиняється і зерна переміщують сушитися в спеціальні машини. Так і виходить солод. Різні ступені просмаження ячменю надають пиву свій колір – від світло-золотистого до чорного, і відмітний смак – від гіркого до солодкого. Ячмінь також відповідає за пінну шапку пива.
 
Хміль – це пряність пива. Це багаторічна рослина з сімейства конопляних з довгим, шнуровидним корінням. Має бактерицидні властивості. На сучасному виробництві використовується гранульований хміль – висушені, подрібнені і спресовані шишки та екстракти хмелю. Додавання хмелю дає вишуканий смак легкої гіркоти, а ефірні масла, що містяться у хмелі, сприяють утворенню піни і кращому освітленню пива.
 
Дріжджі – життя пива. Це одноклітинні мікроорганізми, що відносяться до класу сумчастих грибів. Вони впливають на смак пива. Кожна пивоварна компанія використовує для своїх сортів пива унікальний штам дріжджів. Це дуже дорогий і складний інгредієнт. У лабораторних умовах штами виводяться з вихідної материнської клітини (шляхом брунькування), створюючи різні колонії однотипних чистих культур дріжджів.