Для кожного сорту пива повинні використовуватися спеціальні келихи. Дизайн келихів дозволяє виділити і підкреслити унікальність кожного бренду. Спеціальна форма допомагає посилити смакові характеристики пива і розкрити навіть найтонші аромати.


Тюльпан

Форма тюльпана дозволяє розкрутити пиво в бокалі при наливанні і дати йому розкритися, а також підтримує велику пінну шапку. Келих ідеальний для сортів з насиченим смаком і ароматом, наприклад для сортів бочкового дозрівання, бельгійського пива верхового бродіння, фруктового пива.

 

Пінта

Форма тюльпана дозволяє розкрутити пиво в бокалі при наливанні і дати йому розкритися, а також підтримує велику пінну шапку. Келих ідеальний для сортів з насиченим смаком і ароматом, наприклад для сортів бочкового дозрівання, бельгійського пива верхового бродіння, фруктового пива. 

 

Пілзнер

Високий і стрункий келих найкращим чином демонструє головну особливість пілзнера - колір і прозорість. Форма келиха - звужена до низу. Це дозволяє пінній шапці покривати всю площу напою, захищаючи його від окислення, навіть коли напою і піни в келиху стало менше. Келих ідеальний для світлих сортів пива з низькою і помірною гіркотою та легким хмелевим ароматом.

Кухоль

Кухлі, як правило, бувають великих розмірів. Міцні стінки кухля роблять його ідеальним келихом для тостів. Ідеальний для сортів із середньою або високою гіркотою, збалансованим солодом і помірним хмелем. Кухоль дуже популярний на певних фестивалях і у великих компаніях.

 

 

 

Бокал для пшеничного пива

Келих для пшеничних сортів має важке масивне дно. Посередині він вузький, а догори розширюється. Сфероподібна верхівка келиха має достатньо місця для фірмової пшеничної пишної піни. Так щільна пінна шапка тримається стійкіше, довше зберігається аромат. Цокаються таким келихом з пивом не верхньою частиною, а важким дном, при цьому келихи видають характерний звук.

 

 

 

Фужер

Елегантний вигляд келиха актуальний для особливої атмосфери. Довга вузька форма келиха підкреслює найбільш тонкі фруктові нотки. Висока чаша дозволяє утримувати вуглекислоту в пиві і милуватися бульбашками, що піднімаються. Ніжка келиха може бути коротшою, ніж у традиційного фужера для шампанського. У вузькому келиху пиво видихається повільно, має інтенсивний аромат. Келих ідеальний для свіжих квіткових і фруктових сортів пива.

 

 

 

Кубок і потир

Такі келихи прикрашають гравіруванням, а краї можуть бути обрамлені сріблом або золотом. У деяких пивних кубках товщина пінної шапки постійно тримається в межах двох сантиметрів. Це досягається за допомогою гранування дна, яке збирає вуглекислий газ. Келих ідеальний для сортів з яскраво вираженим смаком солоду, а також елів і щільних лагерів.

 

 

Спеціальні бокали

Шестигранна форма і товсті стінки келиха дозволяють пиву довше залишатися охолодженим, тому що товщина скла ізолює тепло рук. Існує легенда про те, що така форма бокалу з’явилася тоді, коли людям сподобалось пити пиво з банок з-під варення (можливо, тому, що залишки фруктів чудово поєднувалися із смаком пива), і вони вирішили залишити саме таку форму.